Asko Lampikari

Venäläisten kiinteistökaupat herättävät kysymyksiä

Erityisesti venäläisten kiinteistökaupat Suomessa ovat nyt suuren huomion kohteena. Tämä ei ole ensimmäinen kerta. Itsekin olin pannut merkille kymmenkunta vuotta sitten venäläisten tekemät kiinteistökaupat Itä-Suomessa rajan läheisyydessä, jolloin ne olivat ehkä suurimmillaan. Lähes tuhat kauppaa vuonna 2008. Minulla oli epäilys, että näihin kauppoihin liittyi mahdollisesti rahanpesua. Lisäksi en oikein ymmärtänyt sitä, että venäläiset saivat ostaa vapaasti Suomesta maa-alueita, omakotitaloja, majoitus- ja vapaa-ajanliikkeitä sekä kesämökkejä usein reilusti epäilyttävään ylihintaan nostaen siten paikallista hintatasoa. Vastavuoroisuus puuttuu eikä suomalaisilla ole mitään asiaa kiinteistökauppoihin Venäjällä. Niinpä tein kirjallisen kysymyksen sisäministeriön poliisiosastolle ja tiedustelin, että onko riittävästi huomioitu venäläisten kiinteistökauppoihin mahdollisesti liittyvä rahanpesu. 

Poliisiviranomainen vastasi tiedusteluuni. Siinä oli pitkä selvitys silloisesta rahanpesulaista. Lopuksi poliisi myönsi, että laista huolimatta rahanpesua tapahtuu eikä rikollisia kaikkia saada kiinni ja eihän varkaitakaan kaikkia saada kiinni, vaikka rikoslaissa siitä on säädetty rangaistus. 

Eduskunta hyväksyi venäläisille ja kaikille muillekin kiinteistönosto-oikeudet. Aiempi asiaa koskeva laki kumottiin 1999 ja se astui voimaan1.1.2000. Silloin ympäristöministerinä oli Satu Hassi ja presidentti Martti Ahtisaari vahvisti lain allekirjoituksellaan. Nyt Hassi on sitä mieltä, että kiinteistöjen osto tulisi sallia niiden maiden kansalaisille, joissa suomalaisilla on tämä oikeus. Lisäksi mielestäni olisi säädettävä laki, jonka mukaan nykyistä viime vuonna voimaan astunutta rahanpesulakia valvova viranomainen tai puolustusministeriö voisi kieltää kaupan tai olla hyväksymättä sitä turvallisuuden, huoltovarmuuden tai muun yhteiskunnan kannalta erityisen painavan syyn vuoksi. 

Venäläisten kiinteistökaupoissa on varsin omituisia piirteitä. Kiinteistöjä on ostettu muiden muassa sotilasalueiden läheisyydestä ja yhteiskunnan toiminnan kannalta strategisista kohteista. Omituista on myös se, että hankituista kiinteistöistä varsin monilla ei näytä olevan oikein mitään toimintaa eikä niitä vuokratakaan. Mitähän tarkoitusta varten niitä on hankittu? 

Nykyinen rahanpesulaki velvoittaa jokseenkin kaikkia yksityishenkilöitä lukuun ottamatta, jotka eivät kuulu rahanpesulain tarkoittaman ilmoitusvelvollisuuden piiriin, ilmoittamaan kaikista epäilyttävistä liiketoimista Keskusrikospoliisin Rahanpesun selvittelykeskukselle sähköisesti. Yksityishenkilö on kuitenkin lain mukaan pyydettäessä velvollinen kertomaan liiketoimissaan ilmoitusvelvolliselle rahan alkuperän ja todistamaan identiteettinsä. Yksityishenkilöillä tulisi olla myös ilmoitusvelvollisuus rangaistuksen uhalla epäilyksensä rahanpesusta, jos sitä on tai oli perusteltua syytä epäillä. 

Nyt epäillyssä rahanpesujutussa herää väistämättä kysymys siitä, ovatko ilmoitusvelvolliset laiminlyöneet lain velvoitteensa. Ilmeistä rahanpesua on päässyt tapahtumaan todennäköisesti suuressa mittakaavassa, kun oletettavasti suurin osa kauppojen kauppahintojen maksuista on kuitenkin kulkenut rahoituslaitosten kautta, jolloin vanha rahanpesulaki oli voimassa. Rahan rikollisen alkuperän häivyttämiseen on olemassa monia keinoja. Yksi tapa on maksaa kaupasta täysin realistinen ja uskottava käypä kauppahinta osin niin sanotulla pimeällä rahalla ja maksaa myyjälle, varsinkin jos hän on yksityishenkilö, pimeästi lisäkauppahintaa ja siten lisätä myyjän myyntihalukkuutta. Nyt esillä olevassa jutussa näyttää vahvasti siltä, että rahaa on häivytetty myös pimeillä palkoilla työntekijöille ja näin siirretty rikollista rahaa ehkä laillisestikin hankittuun omaisuuteeen nostaen kiinteistön arvoa. Rikollista rahaa on kenties maksettu muillekin tahoille, esimerkiksi rakennusliikkeille välttäen siten maksamasta veroja ja muita pakollisia esimerkiksi sosiaalimaksuja. Omistusten ketjuttaminen ja bulvaanien käyttö on ilmeisen usein käytetty keino rikollisen rahan alkuperän häivyttämiseen. Tähänkin olisi saatava laki, joka ainakin vaikeuttaisi tällaisten keinojen käyttöä, vaikka poliisin sanoja mukaellen ei näitäkään rikollisia kaikkia saada kiinni laista huolimatta. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Risto Koivula

Nämä syytetetyt olivat toimineet Maltan ja Viron EU-kansalaisen ominaisuudessa. Heitä ei saa valtiovalta syrjiä tarjouksia pyydettäessäkään - saati itse kaupoissa. Turhaa haukkua Venäjää.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Eihän tässä syrinnästä ole kysymys vaan rahanpesun ja kirjanpitorikoksen epäilystä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Venäläisten kiinteistökaupat herättävät kysymyksiä

ooo

Eiks ne ole suomalaisia kiinteistökauppoja. Suomalaisethan niitä maita myy.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Entä juutalaisten kiinteistökaupat?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Asko, sait taas asialliseen blogiin tyyppihuutelijat perääsi.
Näillähän ei ole muuta tarkoitusta kuin hajoittaa ja hämärtää kuvaustasi asioiden tilasta.

Risto Koivula

Se tässä vähän epäilyttää, että jossakin muualla maltalaiset ja virolaiset tekijämiehet varmasti saisivat tehtyä bisneksellisesti parempia kiinteistökauppoja kuin täällä...

Onko se, mitä he ovat tavoitelleet, nimenomaan tyhmät viranomaiset? Onko tässä ollut kyseessä jokin EU-raha?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Markkinoiden rajoittaminen laskee kaikkien kiinteistöomistusten arvoa Suomessa. Persut ja vainoharhaiset haluavat heittää äänestäjiensä hyvää rahaa tunkioon.

Toimituksen poiminnat