Asko Lampikari

Maakunnasta kunta kuntaliitosten kautta

Maakunta- ja soteuudistus merkitsee perustuslaissa tarkoitetun kunnallisen itsemäärämisoikeuden ja demokratian kaventumista sekä valtion vallan ja byrokratian lisääntymistä. Kunnilta valtaa siirtyy maakunnille ja valtiovallalle. Valtiovalta säätelisi monin eri tavoin maakuntien toimintaa ja hallintoa, mutta erityisesti maakunnille sen ja sote-tehtävien hoitamista varten annettavan rahoituksensa avulla, kun maakunnilla ei ole omaa verotusoikeuttakaan. Valtiolta maakunnille siirtyvät tehtävät ovat pitkälle vain näennäisiä. Maakunta- ja soteuudistuksessa rakennetaan yksi organisaatioporras lisää, kun yleismaailmallinen suuntaus on jo kymmeniä vuosia ollut organisaatiotasojen madaltaminen ja alempien organisaatiotasojen osallistumisen sekä demokraattisen päätöksenteon lisääminen. Tässä suhteessa Suomi kulkee vastavirtaan.

Vuosia sitten ajettiin voimakkaasti kuntaliitoksia, mutta niitä ei syntynyt toivotulla tavalla. Nyt näihin on kunnilla entistä suurempi motivaatio, kun maakuntaan kuuluvat kunnat vastauksena uusille himmelikaavailuille voisivat kuntaliitosten kautta muodostaa uuden kunnan. Mitä lakeja, maakuntalakia vai kuntalakeja silloin noudatettaisiin? Maakuntaa ja sotea koskevissa lakiehdotuksissa ja voimassa olevissa kuntalaeissa ei ole otettu lainkaan huomioon sitä mahdollisuutta, että hyvin todennäköisesti monet maakuntaan kuuluvat kunnat haluaisivatkin nyt, ja varsinkin tulevaisuudessa, muodostaa maakunnan kokoisen uuden kunnan. Tämä olisi otettava selkeästi huomioon lainsäädännössä perustuslain määräysten ja hengen toteutumisen varmistamiseksi, ja että tiedettäisiin, mitä lakeja tällaisessa tapauksessa silloin noudatettaisiin. Maakunnasta kunta kuntaliitosten kautta selkeytettäisi monimutkaista päätöksentekoa, palauttaisi kunnallisen demokratian ja vähentäisi byrokratiaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

"Palauttaisi kunnallisen demokratian" ???

Ei ainakaan minkäänlaisena lähidemokratiana. Joskus muinoin sekin oli tavoiteltava asia...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

En tiedä demoikratiasta, miten se toteutuu maakuntauudistuksessa. Se uudistus vain tietää kylmää kyytiä pienille reuna-alueiden kunnille. Kokoomuksen 70-kunnan ohjelma on otettu uudella tavalla käyttöön. Säätelemällä maakunnan rahan käyttöä, valtiovalta kykenee hetkessä tyhjentämään reuna-alueita.

Toimituksen poiminnat