Monitoimihävittäjien korvaaminen osin ohjus lennokeilla

Valtioneuvoston puolustusselonteko hyväksyttiin eduskunnassa 16.2.2017. Siinä todetaan muun muassa, että Hornet-kaluston suunniteltu elinjakso päättyy vuosina 2025-2030. Hornetit korvattaisiin vuodesta 2025 alkaen suorituskykyisillä monitoimihävittäjillä. Hankintapäätös selonteon mukaan tehdään 2020-luvun alussa. Hankinnan kustannusarvio on 7-10 miljardia euroa.

Hornet-kaluston suorituskykyä ei voida korvata ilmatorjunnalla eikä käytössä tai suunnitteilla olevilla miehittämättömillä ilma-aluksilla, jotka kattavat vain osan Hornet-kaluston suorituskyvystä, todetaan selonteossa. Maallikonkin näkökulmasta näyttää aika selvältä, että selonteon toteamus pitää paikkansa myös toisinpäin. Hankittavilla monitoimihävittäjillä ei voida korvata miehittämättömiä, esimerkiksi ohjuksin varustettuja lennokkeja, jotka jo nyt ovat varsin kehittyneitä ja joita edelleen kehitetään ympäri maailmaa. Lehtitietojen mukaan Yhdysvalloissa on esimerkiksi kehitetty ohjus lennokki, jonka nopeus on 25.000 kilometriä tunnissa.

Aseteknologian nopeaa kehittymistä ja edellistä taustaa vasten on kysyttävä, että onko pelkästään monitoimihävittäjien hankinta osin jo ajastaan jäjessä ja liian yksipuolista? Eikö osa hankinnoista olisi suunnattava ohjus lennokkeihin, jotka kykenevät niin torjuntaan kuin ainakin osin monitoimihävittäjienkin tehtäviin jopa näitä paremmin ja suorituskykyisemmin?

Suomella on riittävästi osaamista ja kykyä kehittää ja rakentaa itse miehittämättömiä ohjus lennokkeja ohjuksineen ja ohjausjärjestelmineen. Yhden ohjusyksikön hinta olisi vain murto-osa monitoimihävittäjän hinnasta. Yhdellä miljardilla saataisiin enemmän ohjus lennokkeja kuin koko suunnitellulla monitoimihävittäjien hankinnalla.

Sotilaallisen suorituskyvyn lisääntyminen, innovatiivisten resurssien ja osaamisen hyväksikäyttö ja työllisyysnäkökohdat puoltavat ohjus lennokkihankeen toteuttamista kotimaisin voimin osana monitoimihävittäjien hankintaa.

 

 

askolampikari
Kirkkonummi

Ekonomisti
Liikkeenjohdon konsultti
Toiminut myös Oulun ja Helsingin yliopiston tuntiopettajana
Professori Jouko Paunion rahapoliittinen lisensiaattiseminaari
Kapteeni reservissä
Oik.yo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu