Asko Lampikari

Hallituksen faktat ”vaihtoehtoisia faktoja” pahempia

”Vaihtoehtoinen fakta” on valehtelua. Kun sitä toistaa rittävän monta kertaa, valehtelu muuttuukin todeksi. Liikennehankkeissa on valehtelua vielä vakavammasta asiasta kysymys.Valehtelun voi helposti erottaa tosiasiasta. Sen sijaan tietoinen uskottelu tosiasioiden vastaisesti ja tosiasioiden sivuuttaminen on paljon vaikeampi erottaa totuudesta kuin suoranainen valehtelu. Hallitus ja mediakin syyllistyy puhumaan koko ajan liikenneverkoston korjausvelasta. Tosiasiassa mitään korjusvelkaa ei olisi olemassakaan, jos liikenneverkosta saatuja tuloja olisi käytetty ja käytettäisiin niin sanotun korjausvelan eli tieverkon ylläpitämiseen ja kehittämiseen eikä valtion budjetin muiden menojen kattamiseen. Bernerin mukaan korjausvelka on 2,5 miljardia euroa ja se kasvaa vuosittain 100 miljoonalla eurolla. Korjausvelka ei ole paljon liikenneväylästön lähes 8 miljardin euron vuosituloihin verrattuna.

Liikenneväylästön korjausvelan rahoitus ei ole liikenneverkon ongelma, vaan valtion budjetin alijäämäongelma. Jostakin on saatava lisätuloja alijäämän pienentämiseksi, jos menojen leikkauksia ei tehdä. Siihen koko väylähanke tähtää. Väylähankkeen neutraalivaikutus käyttäjien kustannuksiin on ”vaihtoehtoista faktaa” ja uskottelua tosiasioiden vastaisesti. Parlamentaarinen työryhmä on yritys saada kaikki puolueet mukaan ”vaihtoehtoisen faktan” taakse, kun taas huonosti valmisteltu temppu ei heti tepsinytkään. Oppositiopuolueilla lienee kuitenkin sen verran selkärankaa, että ne tulevat vaatimaan työryhmän vetäjän vaihtamista, ennen kuin suostuvat yhteistyöhön hallituksen kanssa. Hallitus joutunee tekemään uuden tempun saadakseen työryhmän työn liikkeelle.

Muita Sipilän viimeaikaisia ”vaihtoehtoisia faktoja” ja uskotteluja muiden muassa ovat valtion velan pienentyminen puoleen viime vuonna aiemmin kerrotusta viidestä miljardista eurosta ja kiky-sopimuksen aikaan saama työllisyyden ja talouskasvun sekä ostovoiman paraneminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat