Valtionveron kevennyksestä ei olisi apua pamilaisille

Valtionveron kevennyksestä ei olisi apua pamilaisille

Missään en ole nähnyt esitettävän, mitä merkitsisi hallituksen ja SAK:n esittämä eri arvioiden mukaan noin 3,5 %:n heikennys palkkoihin, jos kilpailukykypaketti toteutuisi. Vuositasolla tämän vaikutus olisi lähes 3 miljardin euron ”tulonsiirto” palkansaajilta yrityksille ja esimerkiksi neljältä vuodelta yhteensä noin 12 miljardia euroa.

Pamilaisille heikennys merkitsisi karkean arvion mukaan lähes 100 euron vähennystä kokoaikaisen työntekijän keskimääräiseen kuukausipalkkaan, joka lienee noin 2500 euroa. Pamilaisten palkkojen heikennys vuositasolla olisi siis lähes 300 miljoonaa euroa, jos keskimäärin samansuuruinen vaikutus kohdistuisi jokaiseen PAM:n 230.000 jäseneen. Näinhän ei tietysti ole, koska pamilaisissa on paljon osa-aikaisia ja matalapalkkaisia  työntekijöitä.

PAM on ainakin toistaiseksi hylännyt SAK:n neuvotteleman ja hyväksymän kilpailukykyehdotuksen. Se on edellyttänyt hallitukselta jonkinlaisia konkreettisia ehdotuksia ja muiden muassa selvitystä hallituksen vihjailemasta yhden miljardin euron suuruisesta veron kevennyksestä, jotta se olisi valmis harkitsemaan uudelleen mahdollista mukaan tuloa sopimukseen. Hallitus ostaisi siis yhdellä miljardilla eurolla kolme miljadia euroa. Kauppa se on, joka kannattaa. Pamilaisillekaan veron kevennykset eivät korvaa leikkauksissa menetettävää ostovoimaa lähellekään. Veron kevennykset eivät paljon koskisi pamilaisia. Veronmaksajain Keskusliiton mukaan valtionveroa tänä vuonna maksetaan käytännössä vasta 32.160 euron palkkatuloista. Tämän ylittäviä palkkatuloja  on vain muutamalla prosentilla jäsenistä. Kunnallis- ja kirkollisveroa maksetaan, kun palkkatulot ylittävät keskimäärin 12.700 euroa vuodessa. Jos valtionveron kevennykset kohdistuisivat kaikkiin palkansaajiin, siitä hyötyisivät erityisesti hyvätuloiset ja kasvattaisivat entisestään palkansaajien ja vähävaraisten taakkaa Suomen taloudesta. 

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan verotus kiristyy (vastoin hallituksen lupausta) vuoteen 2019 mennessä 1 %-yksiköllä eli 410 eurolla vuodessa työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksun korotuksen johdosta esimerlkiksi 3.300 euroa kuukaudessa ansaitsevalla palkansaajalla.            

 

 

 

 

askolampikari
Kirkkonummi

Ekonomisti
Liikkeenjohdon konsultti
Toiminut myös Oulun ja Helsingin yliopiston tuntiopettajana
Professori Jouko Paunion rahapoliittinen lisensiaattiseminaari
Kapteeni reservissä
Oik.yo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu