Natoon liittymiselle vaihtoehto

Natoon liittymisestä on on tehty lukuisia selvityksiä ja siitä on käyty lukemattomia keskusteluja vuosikymmenten ajan. Nyt ollaan muuttamassa lakia, joka sallii avun antamisen, pyytämisen ja vastaanottamisen, myös sotilaallisen. Se on mahdollista laissa määrätyin edellytyksin ja menettelyin.

Suomen sotilaallinen yhteistyö on tiivistymässä Ruotsin kanssa. Ruotsi tiivistää puolestaan sotilaallista yhteistyötään Tanskan kanssa. Suotavaa olisi, että Suomikin tekisi niin Tanskan ja Baltian maiden kanssa. Tähän kun saataisiin vielä entistä tiivimmin Norja mukaan, niin tämä muodostaisi nykyistä vähän suuremman uhkan ja kynnyksen kaikenlaisille invaasiopyrkimyksille, myös sotilaallisille, hybriditunkeutumisyritykset mukaan lukien.

Vaihtoehtona tai siirtymävaiheena ennen mahdollista Natoon liittymistä olisi toivottavaa  Naton yksipuolinen ilmoitus siitä, että se ryhtyy jäsenvaltioidensa kesken kaikkiin tarpeellisiksi katsomiinsa toimenpiteisiin, jos Natossa määritelty tietty Naton kumppanimaa pyytää siltä sotilaallista tai muuta apua. Suomi voisi kuulua tällaisiin maihin. Kumppanimaa tuskin haluaisi eikä se voisikaan vastustaa mitenkään tällaista päätöstä, joka kuuluu Naton päätäntävaltaan. Tällainen päätös olisi lähes Naton 5. artiklan veroinen, jonka mukaan hyökkäys mitä tahansa jäsenmaata kohtaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenvaltioita kohtaan.

Tilanne näyttää kehittyvän jatkuvasti yhä huolestuttavampaan suuntaan Itämeren alueella ja Suomen rajoilla. Putin on sanonut äskettäin, etteivät rajat merkitse hänelle mitään. Tämä on kyllä tullut täysin selväksi jo aiemmin Putinin valtapyrkimysten perusteella. Naton edellä kuvatunlaisella yksipuolisella päätöksellä on jo kiire. Voihan tosin tallainen päätös salaisena ollakin jo olemassa. Suuri yleisö eikä ehkä Venäjäkään sitä vain tiedä.

 

askolampikari
Kirkkonummi

Ekonomisti
Liikkeenjohdon konsultti
Toiminut myös Oulun ja Helsingin yliopiston tuntiopettajana
Professori Jouko Paunion rahapoliittinen lisensiaattiseminaari
Kapteeni reservissä
Oik.yo

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu