Asko Lampikari

Eduskunnan Fennovoimapäätöksen vesittäminen jatkuu

Elinkeinoministeri Olli Rehn on antanut ymmärtää, että  oikeuskansleri on katsonut Fennovoiman kotimaisuusehdon täyttyvän, jos joku vaatimukset  täyttävä taho, esimerkiksi Fortum, löytyy Fennovoiman osakkaaksi ennen rakennusluvan hyväksymistä.

Edukunta on hyväksynyt Fennovoiman periaateluvan ja sen ehdot. Oikeuskanslerin tehtäviin ei ymmärtääkseni kuulu eduskunnan päätösten laillisuuden valvonta, joten hänellä ei ole toimivaltaa suoraan niihin. Sen sijaan hän valvoo muiden muassa valtioneuvoston ja sen jäsenten päätösten  lainmukaisuutta ja tarvittaessa puuttuu niihin. On todella outoa, jos oikeuskansleri katsoo, että hallitus voi ohittaa Fennovoiman periaatelupapäätöksen vastoin eduskunnan tahtoa. Eduskunta ei ole antanut hallitukselle valtuutusta muuttaa tarvittaessa eduskunnan hyväksymää Fennovoimapäätöstä. Oikeuskansleri on voinut todeta, ettei lisäosakkaiden tulolle Fennovoimaan ole valtiovallan puolelta mitään esteitä. Kuinka voisikaan olla, koska hallituksella ei ole mitään sananvaltaa osakkaisiin nähden. Fennovoima voi kelpuuttaa ketä hyvänsä osakkaaksi, mutta kokonaan on sitten toinen asia mitä se vaikuttaa tässä tapauksessa rakennusluvan hyväksymiseen tai hylkäämiseen ja onko se eduskunnan tahdon ja lakien mukainen.

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen on todennut, että Fennovoiman rakennusluvan hakemiselle päätös on kirjoitettu eduskunnan talousvaliokunnan mietintöön ja se tuli koko eduskunnan päätökseksi. Talousvaliokunnan mietinnön mukaan kotimaisen omistuksen on oltava sitovasti vähintään 60 % jo siinä vaiheessa, kun Fennovoima jättää rakennuslupahakemuksensa kesäkuun loppuun mennessä. TEM on nyt todennut, ettei kroatialainen yhtiö täytä Fennovoiman osakkuudelle asetettavia vaatimuksia määräaikaan mennessä. Ydinvoimahanke olisi siten haudattava. Olli Rehn on vesittänyt hanketta oikeuskansleriin vedoten, jonka mukaan riittää, kun vaatimukset täyttävä taho löytyy ennen rakennusluvan käsittelypäivää eli 6.8. Rehnin mukaan tähän mennessä on löydyttävä vaatimukset täyttävä osakas Fennovoimaan.

Hallitus on ilmeisesti jo varautunut tämänkin 6.8. olevan aikataulun venyttämiseen kauas tulevaisuuteen. HS:ssa TEM:n ylijohtaja Riku Huttusen mukaan hallitus on esittänyt, että omistusvaatimus pitää osoittaa täytetyksi rakentamislupaa harkittaessa eli sitä käsiteltäessä. Hänen mukaansa käsittely normaalisti voi viedä jopa kaksi vuotta. Määräaika 6.8. on muutumassa siis jopa kahdeksi vuodeksi ! Nyt hyvin todennäköistä onkin, että Fennovoimalle annetaankin lisäaikaa vaatimusten täyttämiseen. Seuraava vaihe lisäajan jälkeen onkin sitten jo se, että riittää, kun vaatimus on täytetty ydinvoimalan valmistumiseen mennessä. Sen jälkeen ei olekaan enää merkitystä sillä, että täyttyykö vaatimus suomalaisesta omistuksesta vai ei. Tällaisilla toinen toistaan seuraavilla ristiriitaisilla ja farssimaisilla eduskunnan ja kansalaisten tahdon vastaisilla päätöksillä murennetaan virkamiesten ja hallituksen arvovaltaa entisestään, jos siitä jotakin on vielä jäljellä.    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Kalevi Wahrman

Ottamatta kantaa sen enempää ydinvoima kysymykseen, taustajärjestöni STP vastustaa ydinvoimaa.
Fennovoimasta tekee erikoisen se, että samalla kun itketään, että Suomeen ei saada ulkomaisia investointeja reaalitalouteen ei kuitenkaan haluta kapitalistisen Venäjän yrityksiä rahoittajiksi.
Tällä hetkellä on huomattava määrä ulkomaalaista omistusta perinteisissä suomalaisissa yrityksissä joko kokonaan omistaen tai ennemmistöomistajina.
On lapsellista ajatella, että venäläinen raha on jotenkin poikkeusellisen vaarallista.

Petteri Hiienkoski

Vaikuttaa samanlaiselta vatuloinnilta kuin Kreikan tukilainoittamisen jatkaminenkin. Nämä päätökset tunnutaan tekevän jossain muualla. Yleensä yhdistävä tekijä on se, että yksityiset tahot tekevät rahaa veronmaksajien riskillä.

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onkohan eduskunta lainkaan oikea paikka käsittelemään voimalaitosten rakentamista? Ainakin aikarajat ovat paitsi turhia myös haitallisia. Kyllä se taho, joka vastaa rakentamisesta varmistaa ennakkoon hankkeen kannattavuuden ja myös ajankohdan, milloin hanke on tarpeen toteuttaa.

Niin suuren hankkeen kuin ydinvoimala pitää kuitenkin pysyä kansallisena eli tässä tapauksessa suomalaisten hallussa. Muita rajoituksia ei tarvita. Riittää, kun Säteilyturvakeskus valvoo, että laitoksesta tulee turvallinen.

Toimituksen poiminnat