Asko Lampikari

Hallitus vesittämässä Fennovoiman kotimaisuusvaatimusta

Hallitus etsii kuumeisesti keinoja millä aiempi Fennovoiman kotimaista omistusta koskeva vähintään 60 %:n vaatimus voitaisiin vesittää ja sivuuttaa. Tästä osoituksena on elinkeinoministeri Olli Rehnin kannanotto televisiossa 7.7., jossa hän myönsi pehmentäneensä aiempaa kielteistä kantaansa Fennovoimaan. Samalla hän antoi ymmärtää, että Fortum hyväksytään täyttämään Fennovoiman kotimaisuusvaatimus, jos se tapahtuu ennen rakennusluvan hyväksymistä. Tämä on selvääkin selvempi poikkeama aiemmasta päätöksestä, jonka mukaan kesäkuun loppuun mennessä rakennuslupahakemus oli jätettävä ja silloin Fennovoiman suomalaisomistuksen tuli olla vähhintään   60 %.

Rehnin mukaan Fortumin mukaantulo Fennovoimaan on  kiinni poliittisista päätöksentekijöistä. Käytännössähän tämä tarkoittaa, että viime kädessä presidentti Putin päättää siitä saako Fortum enemmistöosuuden Rosatomin ja Fennovoiman kaavailemassa yhteisessä vesivoimayhtiössä vastapainona osallistumiselle Fennovoiman enintään 15 %:n osakkuudelle. Putinin nationalististen asenteiden ja käyttäytymisen perusteella voi sanoa melko varmasti, että hänhän ei tule hyväksymään sitä, että Fortum saisi vesivoimayhtiöstä enemmistöosuuden ja entistä suuremman vaikutusmahdollisuuden Venäjän energiapolitiikassa, joka on Venäjän määrittelemä strateginen toimialue. Jos Fortum haaveilee edelleen vesivoimasta Venäjällä, se joutuu tyytymään enintään vähemmistöosakkuuteen ja sijoittamaan Fennovoimaan välttämättömän omistusosuuden.

Näyttää myös aivan ilmeiseltä, että hallitus on hyväksymässä kotimaiseksi yhtiön tai tahon, jonka rahoitus tulee EU- ja Efta-maista. Tämäkin on uskomatonta lipsumista kotimaisuuden vaatimuksesta, jonka tarkoituksena on rajoittaa venäläisomistusta.

Hallitus hyväksyessään Fennovoiman periaateluvan jätti kokonaan huomiotta puolustukselliset ja sotilaalliset turvallisuusnäkökohdat. Nyt se joutuu pakostakin ottamaan ne huomioon, kun se pohtii, että miten Venäjä reagoi siihen, jos Fennovoimalahanke haudataan. Sitä hallitus ei rohkene tehdä ja siksi on keksittävä keinot, millä rakennuslupahakemus voitaisiin hyväksyä. Kroatialainen yhtiö ei kyllä täytä Fennovoiman omistuksen lupahakemuksessa edellytettyä kotimaisuusvaatimusta, jos venäläisten omistusta koskevista sopimusehdoista ja hallituksen periaatepäätöksestä pidetään kiinni. Jos kroatilainen yhtiö täyttää hallituksen mielestä vaatimukset kotimaisuudesta, niin Suomestakin löytyy suomalaisia yhtiöitä, joiden omistajina on suomen kansalaisia, mutta jotka ovat myös Venäjän kansalaisia ja voivat saada  ehkä rahoituksen EU- ja Efta-maista. Kroatialainen yhtiö ei täytä nykyisellään vaatimuksia taloudellisten resurssiensakaan puolesta. Ei 150 miljoonaa riitä mihinkään, kun rakentamisaikaiseen rahoitukseen on löydettävä lähes miljardi rahaa tai/ja vakuuksia, jos osakkaat joutuvat rahoittamaan hanketta  omistuosuuksiensa suhteessa. Ydinvoimalahanke on niin riskialtis ja kannattamaton investointi, että  rahoittajatkaan eivät lähde helposti siihen mukaan olivatpa he mistä tahansa, venäläisiä lukuun ottamatta. 

Jatkuvalla salailulla ja häikäilemättömyydellä Suomen kokonaisedun vastaista hanketta yritetään kaikin keinoin viedä eteenpäin, mutta vielä on olemassa ainakin vähäisiä toiveita koko hankkeen kaatumisesta.         

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Cenita Sajaniemi

Ymmärtääkseni raivaus/rakennustyöt on jo aloitettu.
Kävelevä katastrofi, O. Rehn´illä on ymmärtämisen kanssa ongelmia... siksipä nyt Suomella on ongelma.

Cenita Sajaniemi

Ymmärtääkseni raivaus/rakennustyöt on jo aloitettu.
Kävelevä katastrofi, O. Rehn´illä on ymmärtämisen kanssa ongelmia... siksipä nyt Suomella on ongelma.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kyllä näkisin asian niin ettei Suomi enää ole väkisin viemässä hanketta läpi. Jo edellisen hallituksen aikana suhtautuminen hankkeeseen muuttui enemmän epäileväksi johtuen kansainvälispoliittisesta tilanteesta. Tämä hallitus painottaa aikaisempaa vahvemmin hankkeen turvallisuuspoliittista ulottuvuutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pääasia että saavat ydinvoimalan rakennettua ja pari lisääkin niin olemme riippumattomia sähköntuonnista ja vähennämme fossiilisten polttoa. Valtio tietenkin olisi paras rahoittaja kun kyseessä ei ole riskibisnes, mutta kokoomus estää tämän.

Toimituksen poiminnat