Asko Lampikari

Venäläiskytköksinen kroatilaisyhtiö ei ole uskottava Fennovoimassa

Kysyin blogissani jo aiemmin, että miten silloinen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori aikoo estää Fennovoiman enemmistöomistuksen ennen pitkää siirtymästä venäläisomistukseen. Vastasin samantien itse kysymykseen, ettei mitenkään. Esitin edelleen myöhemmin vielä, kuinka se voi esimerkiksi tapahtua. Julkisuudessa näkyneiden tietojen mukaan Jan Vapaavuori perusteli moneen kertaan, että venäläisomitus on rajoitettu 34 %:iin sopimuksella. Osakassopimusta ja monia muita sopimuksia ei edes eduskunta saanut nähtäväkseen hyväksyessään ydinvoimalahankkeen periaateluvan. Nyt Fennovoiman omistusta on siirtymässä kroatialaiselle pienyhtiölle, Migrit Solana Energijalle, jolla on HS:n tietojen mukaan omistuksellisia yhteyksiä Venäjälle.  

Osakassopimus ja muut omistusta rajoittavat sopimukset ovat varmasti asiantunitjoiden laatimia. Siksi on jokseenkin selvää, että niiden mukaan myös kaikenlainen välillinen venäläislisäomistus ei ole sallittu. Venäläiskytkösten mukaan on aivan ilmeistä, ettei kroatilaisyhtiö täytä rakennusluvan ehtoja omistuksenkaan osalta. Se ei ole uskottava myöskään kokonsa, ydinvoima-asiantuntemuksensa ja taloudellisten resurssiensa puolesta julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan. Näillä perusteilla rakennusluvan  epäämiselle on perusteet. 

Vaikuttaa siltä, että kroatilaisyhtiö on vain väliaikainen kiireellä kyhätty ratkaisu. Sillä yritetään voittaa aikaa tätä pysyvämmän ja uskottavamman ratkaisun löytämiseksi. Ei olisi mitenkään yllätys, jos ennen rakennuslupapäätöstä ilmoitettaisiinkin, että nyt kroatilaisyhtiön sijaan on löydetty vakavaraisempi ja asiantuntevampi osakas; Fortum, joka on päässyt sopimukseen Rosatomin kanssa yritysjärjestelyistä tai muista järjestelyistä Venäjällä.     

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän askolampikari kuva
Asko Lampikari

Tänään illalla saatujen lisätietojen valossa on päivän selvää, että kroatialaisen yhtiön omistajina ja taustalla on venäläisiä tahoja. Tästä syystä periaatepäätöksessä edellytetty vähintään 60 %:n eurooppalainen Fennovoiman omistusehto ei täyty, joten juridisesti täysin yksikäsitteisesti rakennuslupahakemus olisi hylättävä. Tosin kotimaista omistusosuutta koskevat salaiseksi julistetut sopimukset olisi nähtävä, jotta täysin varmasti voidaan sanoa, etteivät viranomaisetkaan voi tulkita sopimuksia "luovasti".

Fennovoimahanke olisi kiireesti haudattava ja osakkaiden olisi kärsittävä syntyneet tappiot välttyäkseen ja välttääkseen veronmaksajille aiheuttamasta valtavia tappioita tulevaisuudessa. Samalla olisi varauduttava Venäjän taholta mahdollisesti tuleviin painostustoimenpiteisiin ja korvausvaatimuksiin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mitä. Venäjähän on Euroopassa.

Käyttäjän askolampikari kuva
Asko Lampikari

Venäjästä vain Uralin länsipuoliset osat kuuluvat Eurooppaan, ei siis koko Venäjä. Kysymys on siitä, että venäläiset tahot eivät sopimusten mukaan saa omistaa Fennovoimaa suoraan eikä välillisesti enempää kuin 34 % olivatpa ne Euroopassa tai missä tahansa muualla. Tosin julkisuudessa on jo näkynyt tietoja, joiden mukaan Rosatom omistaisi tällä hetkellä jo Fennovoimasta 36 %.

Toimituksen poiminnat