Asko Lampikari

Fortum pelaa venäläistä rulettia ydinvoimalahankkeessa

Fortum on sitoutunut Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen enintään 15 %:n osuudella sillä edellytyksellä, että se saa yritysjärjestelyissä Rosatomin ja Fortumin yhteisyrityksestä 75 %:n omistusosuuden Luoteis-Venäjällä sijaitsevasta TGC-1:n vesivoimatuotannosta. Fortumin mukaan kysymyksessä on kokonaisratkaisu. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan Fennovoiman kotimaisen ja eurooppalaisen omistuksen on oltava vähintään 60 % kesäkuun loppuun mennessä. Ilman Fortumin omistusosuutta ydinvoimalahanke on vaarassa raueta, mikä olisi suotavaakin.

Fortum ilmoitti äsken, että yritysjärjestelyt Venäjällä ovat vielä kesken, mutta neuvottelut jatkuvat osapuolten kesken. Fennovoima on luvannut jättää rakennuslupahakemuksensa määräaikaan mennessä. Jos Fennovoima ei kykene esittämään juridisesti pätevästi, että 60 %:n kotimaisuusehto täyttyy, ydinvoimalahanke kaatuu mikäli periaatepäätöksestä ei toivottavasti tingitä miltään osin. Nyt näyttää jo aika selvältä, että Fortumin yritysjärjestelyt Veäjällä eivät toteudu ainakaan riittävän ajoissa. Tuskin koskaan suunnitellusti. Fortum kuvittelee naiivisti ” kiristävänsä” Fennovoimalla Venäjää unohtaen, että Venäjä voi uhata Fortumia sen Venäjällä olevien yltiöpäisten noin 4,5 miljadin euron sijoitusten vaarantumisella.  Venäjältä ovat joutuneet lähtemään Fortumia paljon suuremmatkin yhtiöt, kuten olen aiemminkin jo todennut. Koplaus näyttää vääjäämättä epäonnistuvan Fortumin havittelemilla yritysjäjestelyillä. Presidentti Putin tuskin hyväksyy Fortumin kasvavaa roolia Venäjän energiapolitiikassa.

Fennovoima on luonnollisesti varautunut siihen, että Fortumin omistus ei toteudu ainakaan määräaikaan mennessä. Osakkaat ovat sitoutuneet ydinvoimalahankkeeseen tosiasioiden vastaisesti kaikin mahdollisin keinoin. Niinpä monet osakkaat ovat todennäköisesti valmiita lisäämään omistusosuuttaan Fennovoimassa ja joitakin uusiakin osakkaita saattaa ilmaantua, jotta kotimaista omistusta koskeva ehto täyttyy. Pelkästään sitoutuminen osakkuuteen ei riitä täyttämään juridisesti pätevää kotimaisuusehtoa.

Toivottavasti ydinvoimalahanke kaatuu Suomen kokonaisedun vastaisena. Se tosin merkitsisi Rosatomin huomattavia korvausvaatimuksia Fennovoimalle ja menetyksiä osakkaille. Esimerkiksi Venäjän vaatimus Bulgarialle peruuntuneesta ydinvoimalahankkeesta on miljardi euroa. Paras ratkaisu silloin olisi hakea Fennovoima konkursiin ja hillitä siten Rosatomin vaatimusten kehittymästä Suomen ja Venäjän valtioiden väliseksi konfliktiksi.     

 

 

 

       

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat