Asko Lampikari

Sosiaalidemokraattinen puolue eduskunnassa Suomen vihrein puolue

Eduskunnan hyväksyessä Fennovoiman ydinvoimalahankkeen sosiaalidemokraateista hanketta vastusti 16 kansanedustajaa, jotka osallistuivat myös eduskuntavaaleihin. Tämä on 41 % Fennovoiman kannattajien ja vastustajien yhteismäärästä (39). Vastustajista eduskuntaan valittiin 14 kansanedustajaa eli 87,5 %. Kannattajista eduskuntaan valittiin 9 kansanedustajaa eli 39 %. ”Uusia sosiaalidemokraattisia kansanedustajia” eduskuntaan valittiin siis 11 (34-23). Olettaen, että näistä Fennovoiman vastustajia on tuo 41 %, vastustajia on kaikkiaan 18 kansanedustajaa eli yli puolet kaikista nykyisistä sosiaalidemokraattisista kansanedustajista. Laskelmissa eivät ole mukana poissa olevat tai tyhjää äänestäneet eivätkä ne, jotka eivät pyrkineet uudelleen eduskuntaan.

Keskustasta vain 8 kansanedustajaa vastusti ydinvoimalahanketta eli 22 % kannattajien ja vastustajien yhteismäärästä (36). Vastustajista eduskuntaan valittiin vain 4 eli 50 % ja kannattajista lähes 80 %. Uusia kansanedustajia valittiin 22. Tästä 22 % on noin viisi kansanedustajaa, joten vastustajia on kaikkiaan 9 kansanedustajaa eli noin 18 % kaikista keskustalaisista  kansanedustajista. Tämä tulos on aika räikeässä ristiriidassa puolueen bioenergiaa ja –taloutta sekä työllisyyttä ajavien arvojen kanssa. Tämä ei kyllä herätä kovin paljon luottamusta Keskustapuoluetta kohtaan, kun sen arvot ja toiminta eivät ole sopusoinnussa  keskenään.

Perussuomalaisista 13 kansanedustajaa eli 41 % vastusti Fennovoimahanketta. Näistä peräti 11 eli 85 % valittiin eduskuntaan, kun kannattajien vastaava osuus oli 18 kansanedustajaa ja 30 % kannattajista. Perussuomalaisista ”vihreitä” kansanedustajia edellä olevan laskutavan mukaan on uudessa eduskunnassa yhteensä 15 eli 39 %.

Vihreistä kukaan ei kannattanut Fennovoimalahanketta. Tämän mukaan eduskunnassa on vihreitä kansanedustajia 15 eli 100 % puolueen kaikista kansanedustajista.

Vasemmistosta ainoastaan yksi kannatti Fennovoimaa. Edellä olevan mukaisesti vihreitten edustajien lukumääräksi saadaan 10. Kristillisistä yksi ja Ruotsalaisesta kansanpuolueesta kaksi kannatti ydinvoimaa. Molemmissa puolueissa viisi vastusti sitä.

Kristillisdemokraattisista eduskuntaan valittiin vain yksi vastustajista ja Ruotsalaisesta kansanpuolueesta neljä. Edellä olevan mukaisesti kristillisten vihreitten edustajien  lukumääräksi saadaan kolme ja Ruotsalaisessa kansanpuolueessa seitsemän kansanedustajaa.

Lukumääräisesti eniten vihreitä kansanedustajia on Sosiaalidemokraattisessa puolueessa. Suhteellisestikin sillä on ylivoimaisesti eniten vihreitä kansanedustajia neljästä suurimmasta puolueesta, joten sitä voidaan hyvinkin pitää Suomen vihreimpänä puolueena. Perussuomalaisissa ja Vihreässä puolueessa heitä on saman verran, Kokoomuksessa ja Kristillisessä puolueessa ylivoimaisesti vähiten eli vain kolme vihreätä molemmissa.

Kaiken kaikkiaan näyttäisi siltä, että eduskunnassa on yhteensä noin 80 ”vihreää” kansanedustajaa eli noin 40 % kaikista edustajista.

Otaksuin, että eduskuntavaaleista tulee myös Fennovoimavaalit. Näin ei käynyt, koska media ei rohjennut vaalikoneissa eikä muutoinkaan ottaa Fennovoimahanketta esille eivätkä edustajatkaan, kun eivät tienneet, että tuoko se heille lisäääniä vai menettävätkö he niitä. Ennustukseni Keskustapuolueen ja Kokoomuksen sekä Perussuomalaisten kannatuksen heikentymisestä toteutui varsin pitkälle. Keskusta ei saanut läheskään galluppien povaamaa kannatusta, Kokoomus menetti kannatustaan, samoin perussuomalaiset, vaikkakaan ei niin paljon kuin arvelin. Vihreitten nousu oli etukäteen nähtävissä.    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitä vihreätä on siinä, että vastustaa saasteetonta energian tuotantoa sen sijaan, että se pakostakin muutoin joutuisi pitkälti perustumaan fossiilisiin polttoaineisiin?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ja josta reilut 60% on omaa tasaista tuotantoa , tuuli tai paistoi.

Käyttäjän askolampikari kuva
Asko Lampikari

Ydinenergia ei ole saasteetonta. Saastetta syntyy ydinenergian tuotannon kaikissa vaiheissa. Radioaktiivista jätettä ja muuta ympäristölle haitallista saastetta syntyy louhinnassa, uraanin rikastuksessa, jatkojalostuksessa, ydinpolttoaineen kuljetuksessa, ydinreaktorissa, ydinvoimalaitoksen purkamisessa, käytetyn ydinpolttoaineen varastointitilojen rakentamisessa ja varastoinnissa tuhansiksi vuosiksi huoleksi ja riskiksi jälkipolvillemme. Ydinpolttoaineen valmistuksen sivutuotteena syntyy myös uraani- ja ydinaseiden raaka-ainetta.

Fossiiliset polttoaineet voidaan korvata ja ne tullaan korvaamaan lukuisilla muilla ympäristöystävällisemmillä energiamuodoilla, keksinnöillä ja menetelmillä sekä järjestelmillä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Lampikarin huomio on kuitenkin mielenkiintoinen sikäli kun Fortum haluaisi luvan kolmanteen yksikköön Loviisaan, josta ei sikiäisi Pro Hanhikiviliikettä tai vastaavaa. Energian tuotanto ja siirtoverkko ovat tärkeä infran osa ja kovasti ihmetyttää vasemmiston haluttomuus näihin investointeihin, joihin ei edes tarvita niitä valtion verovaroja. Kummankin kannatus on hiipunut ja uutta nousua yritetään hipstereiden kusettuksista onnistumatta siinäkään. Onko nyt sitten viimeinen taisto menossa ja viedään kaikki samaan hautaan niin helvetin globaalisisti ja solidaarisesti kaikki maailmantallaajat suomalaisten edellä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Lukumääräisesti eniten vihreitä kansanedustajia on Sosiaalidemokraattisessa puolueessa"

Hämmentää, miten tämän vihreyden lasket. Jotenkin se ilmeisesti liittyy ydinvoimaan, joka vaikkei uusiutuva enerkianlähde olekaan, ei saastuta kuin lämpöä(joka sekin voitaisiin pistää hyötykäyttöön kaukolämpönä).

Ydinvoiman ympäristöongelmat ovat polttoaineen louhimisessa ja sen käytettynä varastoimisessa. Molemmat alkavat olla aika hyvin hoidossa, ja pienen valtion asukasluvun verran insinöörejä, geologeja sun muita ammattilaisia tekee päivätyötä niitä yhä parantaakseen. Vihreäähän se on säteilykin, jos olet elokuvia katsonut.

Muutenkin tuli jotenkin tämä uutinen mieleen: http://demokraatti.fi/21-naista-sdp-on-eduskunnan-...

Se että demareilla on suhteellisesti eniten naiskansanedustajia, ei tee siitä 'tasa-arvoisinta' puoluetta. Jos naisia olisi saman verran kuin miehiä, sitä voisi jotenkin laskennallisesti pitää tasa-arvoisena. Tasa-arvo on kuintenkin käytännöissä, ei ehdokkaiden jalkojen välissä. Samoin vihreys, eivät ydinvoimakannat värjää koko puoluetta.

Tapani Lahnakoski

Etkö huomannut, että blogisti oivallisesti toi esiin sen, mikä on vihreiden pääideologia: ydinvoiman vastustus. Onko se oikeasti vihreää on heille sivuseikka.

Toki myöhemmin on heille tullut taivaanlahjana tämä ilmastonmuutos. Tämänkin homman Suomen pitäisi yksin hoitaa tai ainakin olla suunnannäyttäjänä, jota kaikki muut innosta puhkuen seuraavat. Voi pyhä yksinkertaisuus!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

En minä huomannut blogistin tuovan esiin mitään, joka osoittaisi ydinvoiman vastustuksen vihreiden pääideologiaksi. Eikä se ainakaan minun havaintojeni mukaan sellainen olekaan.

Voin toki olla väärässä.

Käyttäjän askolampikari kuva
Asko Lampikari

Laskentatapa toivottavasti ilmenee tekstistä. Vihreät-sanan kirjoituksessani olen pannut heittomerkkeihin. Vihreillä olen tarkoittanut tässä samansuuntaisesti käyttäytyvää ryhmää, joka äänesti ja uusista kansanedustajista tietty määrä tekstissä mainituin olettamuksin äänestäisi todennäköisesti ydinvoimalaa vastaan ja muissakin monissa asioissa saattaisi käyttäytyä Vihreitten puolueelle tyypillisellä tavalla.

Fennovoimaa vastaan äänestäneet monessa tapauksessa ovat todennäköisesti lähempänä Vihreää liikettä ja Vihreää puoluetta kuin Fennovoiman puolesta äänestäneet. Sanotaan niin, että tässä tarkoitetusta äänestyksestä ei välttämättä seuraa, että on vihreä, mutta vihreästä äänestäjästä seuraa, että jokseenkin varmasti on ydinvoimalaa vastaan. Fennovoimaan kielteisesti suhtautumisesta ei siis ilman muuta seuraa, että äänestäjä on vihreä. Äänestysmotiivi voi olla aivan jokin kuu kuin ydinvoimalan vastustaminen sinänsä. Tällainen muu motiivi on voinut olla esimerkiksi se, että äänestäjä on pitänyt ydinvoimalahanketta liian kalliina tai parempana vastaavan investoinnin suuntaamista vaihtoehtoisiin energiamuotoihin, vaikkapa bioenergiaan työllisyyssyistä.

Toimituksen poiminnat