Asko Lampikari

Fortumin jättikaupoista saatuja voittoja olisi käytettävä talouden elvytykseen

Energiayhtiö Fortum on myynyt sähköverkkonsa Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa yhteensä noin 9,3 miljardin kauppahinnasta. HS:n tietojen mukaan tästä saatu myyntivoitto on 6,3 miljardia euroa.

Vaikuttaa varsin kummalliselta, kun poliitikoista kukaan ei tiettävästi ole ehdottanut ainakin huomattavaa osaa voitoista käytettäväksi talouden elvyttämiseen. Tässä olisi valtiolla omistajaohjauksen paikka. Elvytykseen voitaisiin käyttää vaikkapa 3 miljardia euroa, jolla alennettaisiin ansiotuloveroja, tuettaisiin yksityisiä ja julkisia investointeja, vientiä ja tuotekehitystä.

Leikkaustarve jäisi varsin vähäiseksi ja koskisi lähinnä valtion ja kuntien ylipaisuneita organisaatioita. Kestävyysvaje voitaisiin kuroa umpeen jo tulevalla vaalikaudella.

Fortumin mukaan sähköverkkojen myynnistä saadut miljardit menevät vesivoiman ja ydinvoiman sekä kaukolämmön ja sähkön yhteistuotantoon. Käytännössä tämä tarkoittanee huomattavia sijoituksia Venäjällä Fennovoimaan kytköksissä oleviin vanhentuneisiin vesivoimalaitoksiin, sijoituksia Fennovoimaan ja muihin ydinvoimalaitoksiin EU:n alueella. Myynnillä voi olla myös toinen tarkoitus. Fortum saattaa varautua myös mahdollisesti suuriin tappioihin Venäjän noin 4,5 miljardin investoinneista, jotka valmistunevat tämän vuoden aikana. Venäjän sijoituksissa maariski kasvaa päivä päivältä eikä sinne tulisi investoida merkittävästi enää yhtään mitään, kun entisetkin sijoitukset saatetaan ainakin osin menettää Fortumin investointien valmistuttua. Olen aiemmin jo aikaa sitten todennut, että Venäjältä on joutunut lähtemään paljon Fortumia suuremmatkin yhtiöt

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Asko Lampikari

Jos valtio Fortumin suurimpana omistajana (50,76 %) haluaa Fortumista 3 miljardia euroa käyttöönsä, valtiolla on kaksi vaihtoehtoa.

Nopein tapa on myydä omistusosuutta eli osakkeita 3 miljardin euron edestä. Valtion pitäisi myydä n 200 000 000 osaketta. Tämä pudottaisi valtion osakeomistuksen Fortumissa n. 27 %:iin ja osakemäärään 250 000 000 osakkeeseen.

Toinen tapa on kutsua ylimääräinen yhtiökokous koolle ja esittää yhtiökokoukselle ylimääräisen osingon jakamista. Jotta valtio haluaisi edelleen 3 miljardia euroa pitäisi osinkoja jakaa 6 miljardia euroa. Kuusi miljardia siksi, että osakkeenomistajat ovat tasavertaisessa asemassa ja jaettavasta osingosta tulee jakaa puolet yhtiön muille osakkaille. Eli koko Fortumin kassa kerralla tyhjäksi.

Kolmantena vaihtoehtona ja parhaana. Valtion voisi myydä koko valtion Fortumin osuuden kansainvälisille sijoittajille. Könttäkauppa 8 miljardia euroa. ;).

Ei tarvitsisi omistajaohjausministereiden enää paapoa hallituksen esityksiä. Yhteisövero napsahtaa valtion kassaan tuloksen mukaan ellei uudet omistajat siirrä pääkonttoria paratiisisaarelle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kolmantena vaihtoehtona ja parhaana. Valtion voisi myydä koko valtion Fortumin osuuden kansainvälisille sijoittajille."

Tätä järjetöntä ideologiaa Suomessa on noudatettu kohta 30 vuotta ja se on osasyy miksi Suomi on suossa. Eivät ole norjalaisetkaan älynneet myydä öljyjään kansainvälisille sijoittajille ja jääneet odottamaan yhteisöverotulojen tippumista tilille. Ei ole mitään järkeä myydä tuottavia valtioyhtiöitä ja sitä pareempi mitä enemmän valtiolla on kannattavaa liiketoimintaa, näillä Suomi aikoinaan nousi hyvinvointivaltioksi vaikka kuinka pahaa tekee.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarmo Makkonen

Et huomannut sitten tätä merkkiä lauseen lopussa ;).

Käyttäjän askolampikari kuva
Asko Lampikari

Kiitos kommenteistasi !

Muutama huomautus niihin.

Tämän päivän Fortumin osakekurssi on noin 18,5 euroa. Valtion pitäisi myydä n. 162 000 000 osaketta saadakseen 3 miljardia. Tämä pudottaisi valtion omistusosuuden n. 32,5 %:iin.

Fortumin voitonjakokelpoiset varat viime tilinpäätöksen (2014) mukaan olivat n. 5,5 miljardia euroa ja likvidit varat yli 4 miljardia euroa. Tässä ei ole mukana vielä Ruotsista sähköverkon myynnistä saatava myyntivoitto. Lopullinen kauppa toteutunee kesällä.

Fortumin markkina-arvo tilinpäätöshetkellä oli noin 16 miljardia euroa, joka lienee 8 miljardin myyntihinta-arviosi peruste. Enemmistöosuudesta oltaisiin varmasti valmiita maksamaan huomattavasti tätä korkeampi hinta.

Toimituksen poiminnat